Skip to main content

Strava šteniatka zohráva dôležitú úlohu pri rozvoji kožných symptómov súvisiacich s alergiou a atopiou.

#štúdia

Podľa štúdie, ktorú robili na Helsinskej univerzite, môže strava šteniatka ovplyvniť nástup alergie a kožných symptómov súvisiacich s atopiou v dospelosti.

Výskumníci z Helsinskej univerzity skúmali vzťah medzi alergiou a kožnými príznakmi súvisiacimi s atopiou v dospelom veku psa a rôznymi typmi diét u 4022 psov, keď boli šteňatá.

„Šteniatka, ktoré boli od 1.mesiaca kŕmené surovými držkami, surovým mäsom a zvyškami ľudskej stravy, vykazovali v dospelosti výrazne menej kožných symptómov súvisiacich s alergiou a atopiou. Na druhej strane, šteniatka, ktoré nedostávali žiadnu surovú stravu, jedli suchú potravu, t. j. granule, boli kŕmené ovocím a tepelne sušeným mäsom, mali v dospelosti výrazne viac kožných príznakov súvisiacich s alergiou a atopiou,“ hovorí vedúca tímu výskumnej skupiny, docentka Anna Hielm-Björkman z Fakulty veterinárneho lekárstva Helsinskej univerzity.

Podľa štúdie ak šteňa konzumuje minmálne 20 % surovej stravy alebo menej ako 80 % stravy vo forme suchého krmiva, objavuje sa výrazné zníženie príznakov kožných symptómov súvisiacich s alergiou a atopiou v dospelom veku. V prípade, že vôbec nebol krmený surovou stravou alebo skonzumoval  80 % a viac suchého krmiva, došlo u tých istých psov neskôr v živote k významnému zvýšeniu príznakov alergií a kožných symptómov súvisiacich s atopiou.
Aj kŕmenie komerčných krmív pre psov ako sú konzervy alebo údeniny, má vplyv na prevalenciu alergií a kožných symptómov súvisiacich s atopiou.

„Tieto zistenia naznačujú, že surová strava je prospešná a podporujé zdravé trávenie,“ hovorí Hielm-Björkman, „a že dokonca len 20 % stravy, ktorú tvoria surové potraviny, už prináša výrazné zdravotné výhody“.

Okrem predchádzajúcich zistení, šteniatka, ktoré jedli „surovú stravu sušenú na vzduchu“, tiež vykazovali pokles vo výskyte kožných symptómov súvisiacich s alergiou a atopiou v dospelosti.

„Naším poslaním je nájsť spôsoby, ako môže majiteľ psa ovplyvniť zdravie svojho domáceho maznáčika. Mohli sme vidieť súvislosť medzi nižšou prevalenciou alergie a kožnými príznakmi súvisiacimi s atopiou v dospelosti a podávaním čerstvých potravín šteniatkam a vyhýbaním sa spracovaným potravinám, ako aj sladkému ovociu. To je dobrý začiatok pre každého majiteľa,“ hovorí Manal Hemida, DVM z výskumnej skupiny DogRisk a zo siete Helsinki One Health a hlavný výskumník tejto štúdie. „Štúdia však iba naznačuje kauzálny vzťah, ale nedokazuje to. Štúdie diétnej intervencie sú potrebné na ďalšie objasnenie hĺbkovej súvislosti medzi rozvojom atopie a kožných symptómov súvisiacich s alergiou a diétnymi faktormi, ako sú surové a suché potraviny, zvyšky ľudskej stravy a správne dávkovanie olejov,“ uzatvára Hemida.

 

zdroj: Puppyhood diet